1974-1977
Kommentar

Skrevet af Jørgen Donslund ca. 1995

KFUM-Idræt har eksisteret i Ikast i mange år. I 50'erne var klubben mest kendt for et håndboldhold, der bestod af de samme spillere, som i de år førte IFS' bedste fodboldhold op i 2. division. Holdet blev kaldt "de jyske ungarere."

Fodbolden fyldte efterhånden for meget for disse spillere og interessen for håndbold i KFUM døde ud. Klubben blev nedlagt i midten af tresserne. I 1970 blev den gendannet. Initiativtagerne var fritidshjemsleder Albert Poulsen, der fortsat er leder af Kongevejens fritidshjem og makkeren i denne proces var en lærer på Vestre skole, Svend Aage Møller Christensen. Han er i dag forstander på Rydhave Slots Ungdomsskole.

 

I de første år i den ny KFUM-forening (som ikke havde nogen relation til den tidligere forening), var det især atletik og håndbold, der blev dyrket. Siden kom pigefodbold på programmet og det var et stort hit i klubben hele vejen op gennem 70'erne.
Albert Poulsen ansatte en nyuddannet pædagog på "sit" fritidshjem på Kongevejen i starten af 70'erne. Hun havde allerede mens hun gik på Ikast seminariet vist stor interesse for foreningen og blev snart formand. En særdeles engageret og ambitiøs formand. Hun var selv håndboldspiller, men havde set tegnene i stjernerne: Volleyball var fremtidens spil - og når det spil nu alligevel ville finde til Ikast, så skulle det være i Ikast KFUM, det skulle dyrkes. Den unge formands navn: Anne Lisbeth B. Jepsen, senere lærer på Hellebjerg Idrætsefterskole.

Det startede i Ungdomsskolen

Det var dog ikke KFUM der var først på volleybanen i Ikast. Ungdomsskolen havde stort elevtal til den ugentlige volleyballtime mandag kl. 15-16 i byens eneste hal, Ikasthallen. Der blev spillet på 2-3 baner og antallet af bolde svarede nøje til antallet af baner!! Nogle af de mere rutinerede fra ungdomsskolens volleyhold meldte sig, da Anne Lisbeth annoncerede, at hun startede en volleyballafdeling med træning i Østre Skoles gymnastiksal. Der var mange der ville være med, og salene på Østre Skole blev vidne til træningen for hele tre turneringshold: Herre A, Herre B og Dame B (dvs. A=serie 1 og B=serie 2). Resultatet for denne første sæson, 1974-75: Alle hold blev sidst i deres række. Men vi var igang!
 
Blandt spillerne dette år var to unge knægte, der havde en del rutine fra ungdomsskolevolley. De deltog ikke i træningen pga. værnepligt hos CF i Haderslev, men tøffede hjem i folkevognen hver weekend til kampene. Den ene hed Gunnar og han spillede på klubbens førstehold indtil de sikrede sig oprykning til elitedivisionen i 1993. Den gode start havde givet klubben blod på tanden og tre unge, to dameynglinge fra klubbens håndboldafdeling, Jette K og Jytte L samt Jørgen Donslund, der end ikke var medlem af klubben, men spillede i ungdomsskolen, blev sendt til Hellebjerg i påsken på KFUM Idrætsforbunds påskekursus. Klubben har haft kursister på dette kursus hvert eneste år siden da. De unge trænere skulle starte en ungdomsafdeling. i 1975-76 startede ungdomsafdelingen og samtidigt tog man den splinterny Gymnasiehal i brug. Her trænede klubben flittigt i mange år. Det første år blev der ikke tale om nogen stor ungdomsafdeling. De unge trænere trænede en blandet flok på 12-14 spillere, drenge, piger, junior og ynglinge mellem hinanden og Jette og Jytte blev spillere, mens Jørgen var træner.
 
På Herreynglinge-holdet spillede Jørgen sammen med bl.a. PG Mortensen, der senere i mange år stod for klubbens økonomi og Jan Erik Kjær, der var formand for hovedbestyrelsen og KFUM-hallen i flere år. Holdets første turneringskamp var mod Thisted, og det blev et par sygekassebriller: 15-0, 15-0. Den gik der mange år inden vi kunne betale tilbage, men Thisted vandt også DM det år mens Ikast endte midt i den Vestjyske ynglingerække. Det følgende år dvs. 1976-77 blev et særdeles vigtigt år for klubben. Da lykkedes det nemlig at stable en hel række ungdomshold på benene. De havde alle deres udgangspunkt i det blandede ungdomshold Jørgen havde trænet året før, men nu var der suppleret med kammerater osv. og der var pludselig seks hold i klubben.
 
Herrer og herreynglinge fortsatte. Desuden var der dameynglinge, herrejunior og drenge som ungdomsafdeling og endelig kom der igen gang i et damehold. Jørgen trænede alle hold, og efter jul startede det første minihold med Kenneth Petersen og Jørgen som trænere. Blandt de unge spillere var navne, som senere skulle blive vigtige i klubben. Henrik Hven var en af fortsætterne og havde fået sin kammerat Morten Køhler med. Kenneth Petersen var også fortsætter og begge var startet fordi de var kammerater med Jørgens lillebror Hans, der også spillede ligesom en mængde andre, der mest huskes af dem der var med dengang. 


Herrejuniorholdet deltog i 1977 i DVBFs åbne ungdomsmesterskaber, som blev holdt på Ollerup Gymnastikhøjskole, hvor der blev spillet i en kæmpehal med filtgulv. Det gav en del brændemærker.
Vi var ikke tvivl om egne evner på vejen derned og spekulerede på om vi kunne få en medalje hver, nå vi nu var 13 spillere. Der var knap 15 deltagende hold og vi vandt ikke rigtig nogen kampe før den allersidste - så det med medaljerne blev ikke noget problem. Vi fik til gengæld en kuglepen hver som trøstpræmie. På billdet er Morten Køhler oppe for at  modtage trøstpræmien. Og Morten står altså sidst, fordi dem vi havde vundet over, var taget hjem. ØV.
 
På påskekursus i 1977 deltog på trin 1 Morten, Allan Holmbæk og Henrik, trin 2: Kenneth og trin 3: Jørgen. 
 
Ikast Volley Cup blev født
På formand Anne Lisbeths opfordring blev der i oktober 1976 arrangeret et stævne i Ikasthallen. Der deltog ca. 20 hold i de fire rækker, herrer, damer, HY og DY. Tjørring vandt de to seniorrækker, mens Hernings dygtige dameynglinge ligesom Holstebros herreynglinge var sikre vindere i deres respektive rækker.